Saturday, June 12, 2010

Sapa yang lahir tahun 1973-1984?

Salam Jumaat semua...
smalam aku balik rumah mak tuk menjenguk adik yg balik bercuti dari asrama..
tanya dia apa aktiviti ko petang ni.. and jawapan dia.. lepak2 jap pastu petang layan playstation n futsal and tidor.. huh..jawapan mmg ringkas dan bosan btui..
aku dulu kalau cuti skolah comfirm la merayap cari geng ajak pegi main galah panjang ke, polis n trii ker, lompat getah ker...kan..kan sebab ai ppuan.. kekadang tu batu seremban, tutup oren pon bole.. huh..macam2 oo aktivity.. kira cuti skolah tu.. mmg ni lah keje full time aku kan
tapi budak2 sekarang lain la..

DULU

Kita membesar dgn menonton G-Force, Transformers, Thundercats, Silver
Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks n Mickey Mouse. Not to forget Ninja
Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron. lg satu Gaban.

Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang cawan
warna-warni kan . mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat seblah...

ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment.
Pastu bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang berlubang,
kene laa tampal.

ni sure korang igt...program minum susu di skolah. nak galakkan budak2
time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb...

cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu.
Pukul tapak tangan... kan ?

semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 50 sen jek kat kantin.

time skolah menengah, korang sure beli kasut skolah Bata BM Turbo atau
Pallas Jazz. ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...ada
yang suka stoking tebal laaa...

internet? email? Menda alah ape tu?

CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr.. Tiket wayang pun 5 inggit je.

kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee , Kum Kum, UFO, O-Ya,
Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras
warna warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum. tak dilupakan, 'Ti
Kam'. bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa
dlm class.

tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. boleh beli aiskrim ngan
apek kat luar skola tuh...

lagi satu loceng masa nak pegi rehat. tinggal kan keje skolah, jom kita
pegi makan. budak2 yg dpt Rancangan Makanan Tambahan (RMT) mesti kluar awal.

lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. main bola laa,
rounders laa...

permainan kegemaran, main guli, batu seremban, penutup botol, batang
aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three' , 'Police & Sentry', main kejar2 duduk...

kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada byk2
color tu.kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu
ni. baling2 kapur laa.

hmm...budak2 skarang, bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are the
World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau,
yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi...

bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam.

AIDS wujud sejak diorg lahir.

CD pun wujud time diorg lahir.

Michael Jackson dah putih dah time tu.

Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.

Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.

Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'.

Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih... dan diorg skarang tak
reti
nak switch on TV kalau xde remote control.

dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa
handphone...

hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. korg paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum

2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin

3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4. kita geleng kepala bile nengok bdak2 skolah menengah guna handphone

5. kita dah tak byk sembang2 dgn member melalui telefon lagi setiap hari


6. bile jumpe member lame dari semasa ke semasa, seronok bile
bersembang
pasal cerite2 lame, cerite2 kelakar yang kite alami mase dulu time
kecik2, nakal2 dulu...

tapi apa yang pentinglahkan. .bila kenangkan saat ni semua dgn mendalam..
mgkin ada diantara kita mengalirkan air mata..
yelah mana taknya bebudak zaman skrg walhal anak sendiri pun takkan
lalui zaman yg sebegitu lagi..
sayangnya masa begitu pantas berlalu...Dimanakah kita???

10 comments:

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

sgt setuju dgn n3 ni...kerana saya lahir tahun 80 an...

banyak kenangan yg dilalui masa zaman2 dulu kan...dari rancangan TV sampai lah ke makanan zaman dulu2...

saya tersenyum baca n3 ni...

lagi satu saya suka citer miss komet..

Zaidah said...

memang banyak perbezaan antara dulu n sekarang...n3 nie mengingatkan zai kepada zaman kanak2...windulah plak...

Adyshariz said...

itulah ayu n zai.. zaman kite dulu mana ade tenet ni.. masa skolah menengah dulu buku jer yg bole d buat rujukan..masuk u bru boleh gune tenet, tu pun.. maklumat x byk mcm skrg

qistinamy said...

mmg betul semua tu..mmg teringat la masa ni..ade plak main getah tu..yg lompat2 tu..pastu bila puasa, sibuk main cepe (penutup botol air)..gula2 seposen dpt 3 biji..beli gula2 yg dpt cincin..mmg best ssgt..zmn kita x mcm zmn kanak2 skrg..

CkYnHaShiM said...

ya..mmg time dulu lagi siok..setiap mase terisi je..japp..yg paling siok main tuju tin..susun tin bebanyak lempar selipar...hihihi..

Adyshariz said...

tula qistinamy n ckyn.. skrg mane nk jumpe bdak2 main bende tu.. tak tau la kat kampung kan..smua tu memory..

maszmadi said...

eee tringat laks zman sekolah dolu2.. hehe bgus arr n3 nie kalu bebudak skrg nie bace.. bior diorg tau zman dolu2 tu swonok.. x mcm skrg sume ngadap comp @ tv jerk..kan

SHAZA said...

mmg betul ler.....byk perubahan dulu ngan bdk skang kan!!!

Adyshariz said...

mas and shaza.. itulah, pemikiran pon berbeza .. nakal kita boleh di adjust lagi..budak2 skrg..tegur skit, kita kene balik la

Dzulkifley Mohd. Said said...

N3 yang amat mengusik perasaan, Kak CT...

Tahun2 1980-an, rumah kita pun tak semua ada tipun. Kalau nak tipun member, selalunya mak atau ayah dia angkat dulu. Kalau kartun, memang boleh ingat le MASK, Ninja Turtle, Inspector Gadget, Voltron, Chip & Dale, Thundercats, Care Bears, Transformers semua tu...

That time tak semua org ada keta Kak. Kalau parents yg ada pun, rata-rata pakai Proton Saga, Datsun Sunny, Toyota GL atau Mitusishi Galant. Mana ada Alphard, Vellfire, Estima, Audi A4, BMW X5, CR-V, Persona, Myvi, Almera nie semua..

Sekolah time tu pakai baju sekolah putih, seluar pendek aje.. Kalau PJ lagi senang, sape tak bawak T-shirt cikgu denda bukak baju sekolah putih tu aje. Berlengeng aje, PJ tak pakai baju pun, seluar pendek biru... Sampai sekolah menengah pun camtu, tak bawak baju tanggalkan aje baju sekolah putih tu. Awak jenis pakai baju selapis aje tak pakai baju dalam, boleng jer le, pakai seluar panjang sekolah hijau tu...

Kalau tak permainan ni mintak maaf kak, tak berapa pandai. Mak tak suka bagi aku kuar main2 dgn member2, suruh baca buku & belajar aje. Tu sbb aku tak reti nak main bola, futsal, badmnton ni semua.Aku rasa akak faham perangai mak aku tu, sampai ke hari ni kesan masih ada pada diri aku....