Thursday, June 23, 2011

Bila hariz dah pandai mengira


Assalammualaikum

Buah hati ibu dan ayah dan pandai mengira??...biar betul?? kenapa aku terkejut..hehe, bukan poyo yer, mana tak nya, aku dgn en. Ady terkejut, biasanya kami hanya mendengar dia menyanyi lagu ABC sampai Z ataupun Alif baa taa sampai yaa sampai habis, itu belum lagu twinkle2,enjit2 semut, rasa sayang hey atau macam - macam lagilah..

dan biasa juga bagi aku dgn en.Ady dengar dia turun tangga sambil membilang one to three sampai ten, atau satu,dua,tiga smpai sepoloh,  mmg hariz dari kecil lagi sudah di ajar menaiki tangga dengan berhemah dan mementingkan aspek keselamatan, penting tu kalau tak nak tengok dia memberontak dan naik tangga curik-curik, pastu jatuh...huhuhu kes naya tuu
                                               
hariz yg good boy

dan tiap kali dia nk naik tangga pon, dia akan cakap kat kami dulu, cth "ibu, ry nk pegi atas" ataupun dia nk turun bawah..nmpk tak penting tuuu komunikasi dgn budak kecik

sekarang hariz dah 2 tahun 2 bulan, dan yg paling best dia dh boleh mengira dengan sendiri..yeahh, gud job sayang, tadi dia bukak buku bear dia, dan aku pon tanya kat dia " ry, bear tu ader berapa, sambil tunjuk2 dgn jari..dan dia pon selamba badak jawap, one two three four...
" ada four ibu"

wah..okay2..next-next, mcm payah jer nak pecaya kan..betul pulak tuu

gambo lama hariz
"bear yg ni ader berapa pulak ry"
dia pun jawap one two three four five six
"six laaa"

huhu..tak leh jadik ni, aku pon amik sepit baju kat ampai luar umah
" ry, sepit baju ni ader berapa", sambil cekak pinggang ala2 cikgu tadika..hehe
satu dua tiga empat lima nam ujuh apan

" ada apan "

ye..betullah tu, nmpaknya, lepas ni mmg aku tak leh " klepet" anak bujang aku ni

alahai udah besar anak ibu, dan yg paling best skrg, dia selalu tunjuk perut aku, " buuu baby".."buuu baby"

adehhh..nk baby la pulak..

okay En.Ady..apalagik..silalah berusaha k. ke arah kehendak anakmu yg dh besar itu..hehe

p/s : gambo tak leh upload la mlm tadi, blogspot dh problem...cissss



9 comments:

Achahani said...

waduh aku rasa anak ko lg terer dari ko mengira masa kecik2 dl. wahahhahaha.

aLyNnZ said...

terpanggil nak menelekk blog awak..
first tgk bj t'shirt yg dipakai hariz sama dgn danish anak alynn..kita sama citarasa..

second terpanggil sbb hariz 2thn 2 bln dah boleh bercakap dn membina ayat x pelat..boleh mengira, baca abc sampai abis..salutt larr...

tapi danish hanya one two three...yg selebihnyar alynn sendiri xfaham..bercakap hanya mama...air...perkataan nak ilang ntah kemana..br ni jew pandai cakap cthnyer nak air..tp perkataan mama plak ilang...huhu risaunyer...

apa perlu buat nie..

Fieza79 said...

dh pndai menira dah pndai mintak baby huwaa..cpt2 ke arah tu..hehee

blogspot problem ke..ingat kan kenapa la mlm tadi nk load gamba tk lepas2...

puan nina said...

hihihi..da pandai nk adik =)

Nana said...

hehehe aku kan masa damia umr 2thn lebey dia pandai kira tu
aku xajar pon
dia blaja ngan anak2 buah aku kot
bijak...hariz..

sall said...

so sweet...:)

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

apa lagi..kena ada adikla ne..hehe

cikpuanhady said...

wahh..pandainya hariz..esp tang mitak baby tu..ekekek..

ummu muhammad said...

hariz mesti menguasai ekonomi dunia. kuasailah matematik.lumpuhkan sistem jual beli israel yg menindas semue..hidup hariz! ;)