Friday, June 18, 2010

AMARAN: UBAT BATUK DAN SELSEMA MERBAHAYA

Salam
Sejak hariz berumor 3 bulan dia dh kene serangan batuk dan selsema, siap ader ruam merah lagi kat badan dia.. hadoy tensen gak di buatnya , Alkisahnya tetiba Allah s.w.t memberikan aku sedikit ilmu dan aku pun berusaha ke arah itu dgn tidak membuang masa
aku pon bagi hariz makan appeton tuk baby new born until 1 yrs dan dgn izin Allah s.w.t.. akhirnya hariz tak kene langsung selsema dan batuk selama 7 mth.. hariz start makan umo
6 month lagi aku bagi benda ni.. di samping tido mlm aku sapukan vicks kat tapak kaki, betis, dada, dan cuping telingga dia.. now bila dh 1 yrs dan

bila cuaca kembali tak menentu, dan hariz pulak dah selalu sangat mintak mandi kolam.. jadinya selsema pon datang balik geram jugak kat dia, tapi kesian sebab hujung minggu je boleh ibu & Ayah melayang karenah dia

jadi sebab kami berdua tahu yang ubat batok dan selsema tak sesuai tuk budak2 jadi, aku bagi dia minum air tanak nasi.. selama 4 hari ni alhamdulillah.. petua ni mujarab pulak tuk hariz

patutlah kalau pegi hospital kerajaan.. last time tuk amik darah sebab demam 3 hari, ingatkan denggi rupanya tumbuh 5 batang gigi..he..he wat suspen jer kan tanya kat doctor ubat batuk.. konon2 la kan.. dia ckp NO ubat batuk n selsema tuk kids.

dan aku pon saje jalan2 kat sini
http://www.fda. gov/

mmg tak sesuai la wey
kalau nak tahu lebey lanjut..
pi la website tu

6 comments:

sop said...

kanak2 demam biasa la.. nak tumbuh gigi demam, nak merangkak demam, nak berckp pun demam.. pendek kata, mmg mudah demam sbb antibody masih blom kuat.. terutama yg bg minum susu lembu..

anak sy pun selalu demam.. cuma bila dah besar, 2 tahun ke atas, makin kurang demam..

tp bila perubahan cuaca, kena panas, kena hujan, sejuk ker.. pasti demam..

yg ptg masa demam, jgn bg suhu terlampau.. sentisa basahkan kepala dengn air.. atau guna pelekat sejuk tu.. huhuhu

moga anak sihat selalu

Nana said...

mmg tak penah bg ubat batuk & sesema utk damia sebab mmg xelok..
lgpun bila g kenek doc pon ckp mmg dia xkan bg ubt sesema & batuk utk budak2

Adyshariz said...

btui tu encek sop.. pendek kata bebudak bwh 2 thn ni kene jaga demam dia.. habis gaklah asam jawa tu buat basahkan badan dia time demam..

Adyshariz said...

yelah nana..masa mula2 jadi ibu tu, ilmu tak setinggi sekarang, bila dh tau ni, takde lah ubat selsema atau batuk tuk dia.. tapi sian gak nengok selsema tu.. kalau kita kene pon pening2 lalat gak d buatnya

Mama Hanim said...

info yg bagus..tq2..

Adyshariz said...

buat kaum ibu cam kita ni, yg tak tau d beritahu kan.. aisha pon bukan pandai sangat.