Friday, June 18, 2010

Diceraikan Sultan Brunei sebab ape..??

Salam..
aku wat entri ni bukan nak menunjukk - nunjuk atau menjatuhkan air muka keluarga dia.
Tapi, bila aku masuk ohbulan.com dan baca komen-komen yg di tulis oleh orang BRUNEI sendiri
aku jadi terkezutt Berukk tapi encem skit la..sebab diaorang cakap yg dia ni banyak kes kat sana
hu..hu...

ni antara komen diaorang..

"Orang Brunei Jua June 17, 2010, 6:10 am

Why shud I be ashame…..Azrinaz is d one who shud b ashame and also the people who backup her…….raayat Brunei dah tau dah perkara ni sejak 3 bulan kebelakangan mestilah ko orag menyokong dia sebab dia raayat malaysia patutnya dia di hukum penjara sebab mencuri ni tidak dia dilepaskan secara baik oleh baginda seperti pengumuman semalam bersandarkan quran dari surah al-baqarah ‘ diambil secara baik dilepaskan secara baik’…dah pompuan ni dah sekali kena cekup oleh baginda sebab mencuri tetapi masih dimaafkan oleh permaisuri dan baginda sultan unfortunately dia tak serik dia curi lagi…mungkin disebabkan tamak atau pembalasan di dunia dia tak rasa bersalah dan buat perkara yang tak baik alhamdulillah berkat doa raayat Raja kami yg berdaulat di lindungi oleh syaitan yg bertopeng manusia…NIAT TAK BAIK DIBALAS DENGAN TAK BAIK DITUNJUKKAN OLEH ALLAH DIDUNIA LAGI….ALHAMDULILLAH"

Nak pecaya ke tidak..tapi takkan lah sampai nak mencuri kan..dah semua harta benda tu pun bukan ke laki dia yg punya.. hak dia jugak kan..ha..ha.. macam aku lah..duit asben aku punye.. dan duit aku.. hak aku la ..keh..keh.. en. asben pon tak penah b' sing yer.. tapi tak baik ah cakap alhamdulillah lepas org bercerai.. kesian la skit.. cube kalo ko yg kene kan..

ni lagi satu komen

"sebab apa sultan brunei nak cover?sebab baginda memang seorang yg mnjga maruah dan seorang pemimpin yg baik hati. auntie saya kerja kat istana dan saudara saya ialah pengasuh anak azrinaz, sudah confirm dia mncuri mahkota raja isteri.sultan bukanlah seorang yang abis manis sepah dibuang..tapi,takkan masih nak simpan pencuri dalam istana?azrinaz patut brsyukur dia tidak dipenjarakan..daulat tuanku kerana masih menyembunyikan aib manusia yg durjana."

Tak kan la curi mahkota permaisuri kot.. kalau nak kenapa tak order je satu kan? cam musykil lah pulak.. sultan tu duit banyak..kalau mintak, mesti dapat kot.. kenape ekk nak mencuri..?? tak baekk oo mencuri ni, jahat dik? tapi btui ka dia mencuri??

ni baca yg ni plak

"org brunei baik hati June 17, 2010, 9:38 am

Jgn risau tentang perkara itu. kami semua sudah maklum dan mengenai perkara itu, itu hanyalah antara azrinaz dgn org Brunei. tidak ada kaitan dengan rakyat Malaysia. Jangan risau k. di mana2 manusia akan membuat kejahatan tidak kira bangsa, dari negeri mana dan sebagainya. yang penting kita orang itu buat salah jgnlah kita menidakkan. kecuali berita itu benar2 fitnah. Tapi apa yg berlaku mengenai azrinaz itu adalah cerita benar, bukan rekaan semata2. k"

Ya btui tu..harap2 org Brunei tak buat Fitnah.. Fitnah itu lebih jahat dari membunuh okay.. betui tu kita yg kat sini tak tau ape kes dia sebenarnya kat sana, dan bukan semuanya org malaysia ni jahat2 .. Ramai yg baik hati ader di sini..

cume org yg buang anak tu jer yg jahat nak map$%&''..sampai rasa cam nk pijak je

Bagi Aku yg tidak tahu pihak mana yg benar atau salah, aku pon malas nak komen banyak2.. Allah dh tetapkan jodoh dia takat ni je.. aku doakan smoga dia kuat menghadapi tekanan amin


AMBIk kat en.wikipedia.org

Sedikit biodata ttg

Pengiran Isteri Azrinaz Mazhar

Full name
Azrinaz Mazhar binti Hakim Mazhar
FatherYM Hakim Mazhar Mohd Johar
MotherYM Fauziah Abdullah Mansoor
Born23 September 1979 (age 30)

Anak dia
HRH Prince 'Abdul Wakeel
HRH Princess Ameerah Wardatu


Culik kat en.wikipedia.org

(born 23 September 1979) is the Malaysian-born and previously the third wife of Sultan Hassanal Bolkiah, the Sultan of Brunei. She is the second child of Hakim Mazhar Mohd Johar and Fauziah Abdullah Mansoor.

Sultan Hassanal Bolkiah of Brunei married formerTV3 (Malaysia) newscaster Azrinaz Mazhar Hakim at a private ceremony attended by family members and close friends at the Istana Brunei in Kuala Lumpur,Malaysia. The marriage was a heavily guarded secret and was only leaked very much later to the press by one of the guests. She became the second wife of the king (the first one still remains).

Azrinaz, who is fondly known as Naz, started work as a broadcast journalist with Malaysian television channel TV3 (Malaysia) in 1997. She won TV3’s "Most Promising Journalist" award in 2000 and received the MIIM Alumni Award in 2002.

She quit TV3 in May, saying that she wanted to "venture into other undertakings". Soon rumours were afloat that Azrinaz, 26, who used to appear on the Buletin Pagi, Berita Terkini and Buletin 1.30 news segments, had married the 58-year-old Sultan.

She was conferred the title HRH Pengiran Isteri Azrinaz Mazhar.

On 1 June 2006 at 12.43am, she gave birth to a prince, Prince 'Abdul Wakeel. The pregnancy itself was also kept secret. A 21-cannon salute was fired at the vicinity of the Istana Nurul Iman to celebrate the birth.

On 28 January 2008 at 4.21pm, she gave birth to a princess, Princess Ameerah Wardatul Bolkiah.

On 16 June 2010, it is announced that the Sultan of Brunei has divorced Azrinaz. Her royal status and titles were immediately removed upon the announcement.




22 comments:

Ummi Aisyah said...

macam tak logik jer kena cerai sebb mencurik mahkota permaisuri..pelik2..

mama zharfan said...

entahlah...tak tau apa yg sebenarnya berlaku...tp alasan mencuri sgt tak masuk akal..wallahua'lam

::Mamalyna:: said...

ye ker? cam sukar dipercayai jer.. walau apepun, hanya mereka yang tahu kan..

Aisya, hadiah lucky draw saya dah selamat terima tadi...tq so much!!

Adyshariz said...

itu lah kan.. satu brunei cakap dia mencuri, logik lah skit kan..tak kan dia nk mencuri..walhal..satu brunei tu harta laki dia..emmm

mamalyna : okay2.. smpai gak hadiah tak seberape tu kan..trima kacih ye

Iela Fazielah said...

betullah mcm tak logik je kan.. tp kakak2 kat opis ila siap buat mcm2 andaian lg... paling nyata.. sultan brunai xkan ceraikan kalau bukan sesuatu kes yg besar... mcm mencuri tu lah

Cik Andam Hazlina @ Wideliabeauty.com said...

ouhhh.. macam sesuatu la...

Adyshariz said...

tulah iela kita ni mmg penuh andaian dlm pale ni.. cuma mereka je yg tahu ape yg berlaku

Adyshariz said...

cik andam.. ye..ye..sesuatuuu..

Damia Aleesya & Damia Ayunie said...

huhuhu...betul ke ni?? sah2 dak somi kaya raya...nak mencuri??? tak mungkin..

tapi kita tak tahu kesahihannya kan...hati manusia ni macam2 adaaa

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

mcm2 lagi org brunei tak reveal kat situ
mcm2 hal lagi dia buat
if tak..takkan la sultan brunei sanggup ceraikan & tarik balik semua pangkat dia..

wat malu org mesai je
bodo punye olang

Adyshariz said...

betui tu ayu, kalau somi kaya, x kan kite nk mencuri plak, duk jelah kat shopping complek tu.. kira hati senang sepanjang masa... tapi kan

btui gak ckp rose, kalau takde angin masakan pokok bergoyang..emmm..sian dia

adiezaqistina said...

apa2 pun hanya mereka yg tedekat jerk tahu kisah sebenar....
siapalah kita nak judge sesorang kerna manusia tidak pernah lari dari melakukan kesilapan.

MamaYatie said...

issk..cam tak logik la pulak..harta bersepah tur..limited edition gamaknya mahkota tu yer..tak dapek nak order lain dah..

umiliza989 said...

biar betul...laki kaya raya xkan dia nak mencuri lak...memang mengconfiuskan aku...hehehehe

Wan Hafisah Collection's said...

betul ke dia mencuri?
aku tak nak komen lebih2.
cuma fikir la sikit,
kalau dia mencuri?eh mencuri ke ayat dia?
itu duit laki dia.
dalam Islam pun xsalah tau ambil brg laki, harta laki.
sbb laki kita kan?
janganlah pggil mencuri..dasyat sgt panggilan utk perbuatan isteri kpd si suami.
nmpk sgt ada desas desus yg tidak sedap di dgr!

ps:pjg pulak aku komen.
ekekkek

cikpuanhady said...

baru terdetik nak baca entri ni..ekekek..tak sangka itu penyebabnya..hmm..tak tau nak ckp pe, tapi macam pelik je kalau suami dah kaya, tapi mencuri dari suami? sah2 harta tu akan jadi milik dia juga, tak semua pon mesti ada bahagian jugak kan..

Blogshop kami :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini

Jom skodeng :Belog Kami : Notre Belle Histoire

Anonymous said...

My wife is related with royals and it's true that she made herself look like a thief (Covered with black hoodie) as she was caught in a surveillance camera tape that was hidden around the first wife's room.
My friend who happens to be Sultan's step son, even said that he was accused by Azrinaz that they were the one who stole it and shipped the stuff to Malaysia in a freaking maggi goreng box. This is no joke. What happened in the Istana was VERY TRUE.

I've read some of your comments, you guys should accept these facts because we are not stating "Fitnah".

Who in the world would want to steal something so valuable that herself can get it by just asking her husband who is one of the richest man in the world.
You all may think this case was not fair but she stole a LOT!

On behalf of the Brunei people, i wish Azrinaz all the best and may Allah forgive your sins.

liza said...

Mesti ada pasai lebih besar dari mcuri yang mjatuhkan maruah seorang suami dan pemimpin kot.. takpa la apapun jdkan iktibar

Anonymous said...

entah2, azrinaz kena fitnah oleh "seseorg" yg jeles azrinaz kawin sultan brunei, sbb isteri kedua yg sudah dicerai ie mariam (sebelum azrinaz) pon kena cerai juga. yg still remains kuat isteri pertama sultan brunei....jeng3...keje sapa ek? huhuhu

Anonymous said...

saya pun susah nak percaya...saya baca tentang ni tahun lepas kot...rakyat brunei yang mana emosional mmg siap kutuk2 lagi orang Malaysia...sampai terdetik kat hati saya ; miskinnya kita....n terus saya hilang respect kpd mereka.tp saya malas nak komen sbb sifat ni sama jer kat mana2 negara pun....ada juga terdetik mungkin dianiaya sbb dulu isteri kedua kena cerai jugaaaa.....

Anonymous said...

i've confused & quite shocked pasai berita ni... tul kah dia yg curi..? x caya lah..!! komentar org2 sana gak 1 hal... terlebih2 pulok diorang komen... sampai sebut "ALHAMDULILLAH" gitu.. camlah jodoh tu di tgn diorang.. serahkan saje dgn Allah... mmglah pokok xkan goyang kalo xda angin ... manalah tau ada ambuk @ monyet yg goyangkan... tul x? ;)

nono said...

Bukan dia kene aniaya, dia yg aniaya diri sendiri. Awal2 kawin dah obvious mata duitan mana la family sultan brunei nak suka? Family dia kat Msia tanpa segan silu harta invois/claim kat kedutaan Brunei di Malaysia sebanyak RM3 juta. Maybe besfren atau boyfren dia kesian kot kat dia. Tapi dia ni tak sepatutnya bawa bersama kerakyatan Malaysia. Buat malu je. Bukan kejam tapi sape yg malukan kita rakyat Msia? Dia.

Yg kes 'curi' tu bidalan je, dah byk kali dia buat cuma yg last tu tiada maaf lagi. itu la jadinya bila manusia tamak.

Story of me

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...