Wednesday, August 25, 2010

Baby Hatch utk sesiapa yg nak BUANG ANAK


Salam

kalau korang perasan kat ASTRO OASIS ader satu rancangan bertajuk ZURIAT KITA, kat situ ade memacam cerita yg di sampaikan .

So, time aku tengok tu, rupanya kat malaysia ni ade BABY HATCH.. ape tu?

hah! aku nak citer skit, tempat ni adelah kelolaan NGO sepenuhnya dan di persetujui oleh DATO sharizan Abd Jalil, tempat ni untuk sesiapa yang tak mahukan anak, kira macam ko dah beranak, tapi tak nak, atas sebab ape sekali pon akan di terima, lepas isi satu borang, letak baby kat tempat tu dan boleh blah lepas tu, kira baby tu insyaAllah akan di beri perlindungan dan dicarikan keluarga yang sesuai.

Yang pastinya, IDENTITI org yg meninggalkan anak tersebut tidak akan di ketahui sebab ia bertujuan mengelak kes-kes membunuh baby yg tidak berdosa... yelah! dari ko buang anak tu, lepas tu terseksa jiwa raga sampai mati, baik ko hantar kat baby hatch ni, kurang skit dosa kan..

Ni aku copy paste.. sila bace for detail

The hatch has a small door which opens to an incubator bed on which a mother can place her baby. Once the door is closed an alarm bell will alert the NGO's staff to the baby's presence, after the mother has left.

Women, Family and Community Development Minister Shahrizat Abdul Jalil told a local newspaper that the service, to be offered by the NGO OrphanCARE, would give desperate mothers an alternative to abandoning or killing their babies.

"We must not allow ourselves to be held prisoner to the belief that baby hatches encourage premarital sex," the New Sunday Times also quoted her as saying.

Official statistics show 407 babies were abandoned between 2005 and 2009 in Malaysia, a Southeast Asian nation with a population of 28 million people. This year a total of 24 cases were recorded as of April.

Local media in recent months have highlighted cases of newborn babies being abandoned at the roadside or in a rubbish dump, prompting a ruling lawmaker to propose that the fathers of abandoned babies be castrated.




kalau rase nak buang tu.. tak yah pikir panjang - panjang cari je baby hatch ni,
senang sikit, takde la Aku beristifar tiap kali baca berita baby kene buang merata sampai meninggal.. sesal dulu pendapatan, sesal kemudian tak ado gunanya..




3 comments:

Cik Andam Hazlina said...

haih.. kita pun istiqfar bile tgk hal2 baby ni buang cam anak patung je.. bl buat cam ni nnt.. mesti org amek kesempatan.. tak buat plak anak jadi korban.. kenapa la naluri kesucian ibu tu tak resap ke hati mak dia yg buang nih eh.. sedih sgt..

Sidratul Muntaha said...

tapikan ade jugak disadvantagesnyer benda ni
sbb andaikata nnti suatu hari nnti..
ank yg dia buang tu ltk kat baby hatch ni
tak ker nnti terkawin adikberadik?
sbb katanya dirahsiakan identiti.
but how nnti nnti nak thu ker tak pasangan yg bakal dikahwini tu aderlah adikbeadik satu mak or satu bpk?

aibaks said...

slm pagi..
hmm.. kes ni de baik buruknya.. tapi pe2 pun.. gejala buang tuh yang patut dibendung.. kita patut rasa bersyukur de gak organisasi yang sanggup terima dari buang merata2.. tapi kita kene la sama2 hapuskan gejala seks luar nikah.. dan tinggatkan iman..insyaAllah..