Wednesday, November 21, 2012

Resepi Pop Corn dalam periuk

Assalammualaikum

Selamat malam semua.. okay, aku lmbt skit nk hupdate sebab seyes bz gila kat opis

Ni xtvt aku malam ni.. makan pop corn sambil layan drama kat lappy.. Penat-penat download adam dan hawa hujung minggu, baru malam ni baru ada masa nak layan..huhu..pop corn ni pon request by my hero kecik.. dia cakap kene makan kopok wayang( merujuk pada pop corn) baru bleh layan movie..

Hokay, nak bagitau ... nak buat pop corn ni senang la sangat-sangat.. rasa pon not bad la jugak, aku tau korang penah buat.. yang ni versi aku k..

1)- Panaskan Majerin 2sudu dlm periuk, gunakan api yg kuat.. Bila periuk dah panas 
2)- Campaklah bertih jagung dalam tu sehingga menutupi minyak ..make sure jgn banyak ..
3)- tutup periuk cepat-cepat dan kecikkan api, pastu korang mesti dengar bunyi pop-pop dlm periuk
4)- Bila periuk dah habis bunyi pop-pop, bukak tudung periuk dan keluarkan pop corn yg dh siap kedlm mangkuk...



Bahan-bahannya

suci jer pop corn ni..


gula pasir 6 sudu
Nak buat caremel lagi senang..

2 sudu majerin dan 6 sudu gula pasir masak atas api dan cairkan sehingga kekuninggan..make sure jgn hangus..pastu tuangkan kedlm pop corn yg dh siap..

Hasilnya..of coz menjilat jari..

Sumber dari


Ya Allah ! Engkau selamatkanlah bumi gaza daripada perang Ya Allah sesungguhnya dugaan ini dtg drpd mu .. Engkau laknat lah mereka(org kafir) Ya Allah sesungguhnya tempat mereka (org kafir) sememangya di NERAKA JAHANAM ..

 < amin amin yarobbal alamin >


6 comments:

Mama Hanim said...

wah best tu.. tq sudi share resepi.. pasni bleh try buat gak la..hehe..

Nad @ MamaZN said...

Tak penah try lagi ni...
Wajib cuba =)

Ummi Aisyah || Cik Yah said...

i see..sangat senang rupenya buat popcorn ni harus cuba pahni

Iela Fazielah said...

kak....mcm mudah giler je buat...kot ada ms nnt nak try la... aikan pemalas...hihi

Mama Kembar 3 said...

wah macam senang je buat kan. nnt bila rajin nak try lah, my hubby suka sgt popcorn caramel nih

nur said...

lps nih leh tgk movie sambil mkn popcorn buatan sendiri la ek..hee....blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..