Monday, August 02, 2010

Hariz Demam lebih 3 hari dan itu bukan demam biasa

Salam

Nak Citer skit, Minggu lepas Aku dan Hariz berkampung kat Wad Kanak - KAnak 2 kat Hospital Besar Kuala Lumpur. Kenapa? Meh sini aku story sikit...

Last 2 Week (Khamis)
Aku balik kerja dan amik hariz kat rumah pengasuh, bila sampai takde bayangan hariz menyambut aku sambil melompat - lompat dan mulut bisingnya. Bila Aku masuk rupanya Hariz demam Panas , Suhu badan dalam 38.5c, Pengasuh tu cuma tampal cool fever yg aku bekalkan..mmg aku standy benda ni..

Ni picture kat umah lagi.. mmg kain basah x lps la dr dahi & badan dia...

Balik Aku bagi ubat demam, sebab biasanya hariz lps makan ubat akan baik, biasalah kalau budak nk beralih bulan. Mmg demam dah kebah siap berpeluh - peluh lagi, tapi malam tu dlm jam 3 pagi hariz menangis , rupanya demam dia naik balik..huh..panik aku kejap

So, aku just continue bagi makan ubat, dan besoknya aku bawak pegi klinik dan amik ubat demam masuk bontot, sb dia ni jenis susah sangat nk makan ubat, jerit bagai kene rotan..

hari jumaat
lepas pgi klinik dan masuk ubat demam kat bontot, demam dah ok..baguih la kan, tetiba 4 jam lepas tu panas balik, eh..eh...demam ni boleh main on off pulak...konon2 ajak aku main cak...cak.. kot....sempat lagi aku berpikir camgini

takpe aku continue bagi ubat sampai ubat 3 biji msuk bontoo tu abis..

hari sabtu
jam 11 pagi, lepas ayah bwak hariz pusing2 taman naik kete.. lepas tu hariz tidur ... dan tiba - tiba demam hariz naik balik sampai 38.7c..Wah! ni mmg serius ni sebab ON OFF berkali - kali, Aku ajak encik suami ke SMC sb ada amik insurans tuk hariz, tapi suddenly my mom call tanyakan cucu dia, hai mak..cam tau jer cucu tak sihat.. mak aku suruh bawak ke HKL time2 tu jugak, sebab umah mak dekat nak ke situ, adik2 aku pun ramai kat sana.. senang katanya

dengan berat hati dan badan aku pun pegi ke HKL , sebab ape kes byr insuran mahal2 and last2 kene ke hospital kerajaan kan... redha jelah ..nanti mak aku bebel, lagi haru

Petang tu jam 4 lepas di amik darah dan Xray Paru - paru , doktor suruh hariz masuk spital sebab ada jangkitan paru - paru berkuman.. adey!..sakit jiwa aku.. mmg betul jangkaan aku yg hariz ni bukan demam biasa..

Ni picture kat HKL.. masih demam lagi..agaknya takut kot tgk nurse n doc

hari Ahad
Doktor datang buat rawatan susulan, sebab hariz hanya di beri ubat demam..mak aiii...susah sangat nak bagi makan ubat, bersilat jugakla aku di buatnya..

Doktor cakap : anak awak ni ada jangkitan paru - paru berkuman tapi bukan bakteria, uii..suspen aku di buatnya, rupanya hariz ada jangkitan virus kat paru2 dia..

tau tak apa beza bakteria dan virus..

Bakteria : boleh di rawat dgn antibiotik

virus : tiada ubat untuk di rawatan jangkitan virus

aku suspek masa aku bawak hariz jalan2 kat times square hari tu, mesti dia berjangkit tak tau kat mana.. btw masa tu jugak aku nmpk budak skolah kene langgar ngan kereta meninggal kat situ..nauzubillah..jauhkanlah dari keluarga aku... sedey tgk budak tu.. lintas jalan tak tgk kiri kanan agaknya...

hari ahad..
doc bagi ubat demam dan antiviral.. sebab demam dia masih tinggi lagi dan doc try rawat virus ni dgn ubat antiviral .. aku pun bersilat jugalah bagi makan ubat, bukan senag nk bagi mkan ubat, tapi sebab aku cekalkan hati.. aku bagi jugak.. last2 masa dia tidur aku picit ubat tu sikit2 kat mulut..ngamuk gak la..tapi kejap jer..sebab dia ngantuk.. sory syg..

kene juga buat check H1N1 (negarif) dan sedut kahak kat paru2 dia (check virus)
.. mcm biasa nangis jerit - jerit lagi... (kesian anak ibu)

lepas 3 kali makan ubat antivirul tu, dan selera makan pon ada sikit, demam pon dah takde alhamdulillah.. aku harap hariz kuat lawan penyakit ni, kesian aku tgk budak2 masuk wayar kanan kiri, lembik, menangis 24 jam..sian oo duk spital nengok baby umo 6 month..batuk..merengek ... sedey..sedey... x moh dah duk spital

Isnin
Hariz masih lagi tak boleh kluar hospital, sebab doc tak dpt nk check paru2 dia.. kenapa? sebab asal doc masuk bilik jer, dia mengamuk bagai..Anti betul dia dgn doc atau nurse yg pakai baju putih.. padahal bukan nak usik dia pon..uhh.. penat melayan karenah budak tecik ni...

petang
masa lawatan doc, hariz tidur, dan doc pon amik kesempatan check paru - paru dia, alhamdulillah..dh tak ada bunyi lagi, lepas check terus doc cakap boleh keluar.. of course org yg paling gembira ialah Aku..penat duk hospital ni, hati sedey tgk baby - baby sakit.. rasa cam aku nak amik baby tu dan dodoikan.. sebab aku tgk mak baby tu dh letih sangat2... moga Allah membantu mereka..

Sepanjang aku duk kat spital ni..
Wad kelas 3 jer, tapi aku ingat kelas 2...
Nurse dan doc mmg baik - baik belaka
makan..bolehlah .. nama pun hospital
tempat tidur... tilam tuk katil hariz dan aku empuk jugak - selesa
toilet.. bersih
tidur malam - air cond, siang kipas aje..tapi okay la tu kan..

keseluruhan Not bad juga duk kat HKL - 3 hari 2 mlm dan aku cuma byr RM19.50 aje


Okay.. itu jer nak citer.. Walau Ape pon
Aku Berterima Kasih kat Nurse dan Doctor kat Wad kanak - kanak 2 di HKL
Terima kasih banyak - banyak di atas segala pertolongan kalian
Hanya Allah s.w.t yg dapat membalasnya..







19 comments:

Zaidah said...

alhamdulillah....hariz sihat...bebaru nie ade baca kisah kat Pa&Ma pasal demam..lastnyer anak dia kena Meningitis dan anak tunggal itu meninggal...so pengajaran kat zai klu anak demam memang kena pantau...

Fain said...

tak bole tahan kalo tgk bby demam.
cian, simpati & sedih...
yela, biasanya kanak2 ni riang & aktif. tp kalo demam mcm tak best pulak.
semoga cepat sembuh!

Iela Fazielah said...

alhamdulillah hariz dah sembuh... ila amat takut dan fobia bila dgr jangkitan kuman pada paru2.. teringat kat arwah kembar irfan..
bab bg mkn ubat bersilat2 tu sama peel je dgn si irfan... punyerlah susahkan...

Mama Hanim said...

Alhamdulillah hariz dh sembuh kan.. mmg risau bila anak x sihat..

take care ok.. semoga semuanya kembali ceria..

Adyshariz said...

zaidah.. betul tu, mmg pantang nengok kalu hariz x sihat, takut benda lain pulak..mintak di jauhkan penyakit..

fain.. masa duk spital tu, sedey sgt2 tgk baby nangis jer sb x sihat.. kesian sgt2

Adyshariz said...

iela..ooo irfan ade kembar ker? bru tau..iela tak kira pyakit apa, selagi boleh usaha, insyaAllah akan di usahakan sehingga ke akhir hayat

mama hanim.. itulah kan, bila dh sakit cam myesal plak gaduh2 ngan dia, thanks ya, skrg Alhamdulillah dah sihat..

BIONIC WOMEN said...

Alhamdulilah ..hariz dah ok, dah sihat
sekrang ni demam pun xleh memain..macam2 penyakit ada..hadusss

Irtiyah said...

Salam. semoga hariz sembuh cepat

maslinamansor said...

bila baca story awak, sedih...
Takut pulak kalau jadi kat anak sendiri. Sanggup tanggung kesakitan nya lagi daripada dia yang sakit...

Adyshariz said...

bionic women.. btul tu..mcm pyakit skrg ni, tak sgka langsung dia bole kne camni sb aisha mmg pentingkan kesihatan dia sejak lahir lagi..

irtiyah.. thanks..senbuh dah cuma ade batuk skali skala skrg ni

mas..btui tu, rasa cam nak tolong makan kan ubat skali, sian tgk budak tecik sakit..kalau boleh biar kita yg sakit.. jgn dia

umialya said...

Alhamdulillah, hariz sihat akhirnya. Risau jika anak demam, kesian kat dorang

SHAZA said...

<a href="http://manja-kusayang.blogspot.com/>alhamdulillah hariz dah sihat.anak shaza pon demam berulang2.doktor kata alahan kerana kat rumah ada carpet.....so jgn guna carpet.</a>

sweetsal said...

alhamdullilah hariz dh sihat..bila baca entri ni teringat anak akak masa kecik macam ni jugak..sakit2 dok spital jugak la..kesian budak2 kecik yg taktau apa2..

Adyshariz said...

umi..betul tu kesian sgt2, kita yg sakit ni pon kekadang menitik gak air mata

shaza.. kat umah aisha mmg xde karpet, hariz ni mmg tak boleh panas atau sejuk sgt.. jenuh gak la

sweetsal.. betui tu, sian sgt2 tgk budk sakit, kira hariz ni dh besar gak la, ada baby umo 6 mth nangiss jer..adoi sian nya tgk..

sall said...

Alhamdulillah Hariz dah sihat.

liennasts said...

jangkitan virus?? takutnya dengar.. nasib baik sekarang hariz dah sihat. Aku dulu pun merasa gak duk hospital. seminggu lagi sebab danish jaundice dulu. Tetiap malam berterabur air mata.. Huhuhu..

Adyshariz said...

sall..thanks

liena..kalau bole x nk duk spital,sian la tgk baby sakit

S..U..D..@..I..S said...

semuga baby cepat sembuh...

Adyshariz said...

thanks sudais