Saturday, January 29, 2011

Sayonara utk PC yg dah lama berkhidmat


Assalam'mualaikum

selamat berhari minggu semua.. Alhamdulillah kesihatanku dah bertambah pulih, syukur sangat lepas melalui hari-hari yg amat menderitakan..hehe..nak buat macam mana tu smua ujian Allah, menguji sejauh mana kesabaran dan kecekalan kita menghadapi dugaan dari NYA..

Nampak tak tajuk kat atas, setelah hampir 2 tahun my personal PC berkhidmat, Encik Ady decide suruh jual ajer, sebab kitaorang dah jarang sangat pakai, bukan ape, kalau rosak kan sayang..
ni la pc yg dh byk berjasa, sehingga menjadikan aku sebagai blogger..haha

kronologi PC ni..

aku ngan en.Ady beli di PC fair yg diadakan kat KL convention center atau KLCC, kami beli satu - satu parts, dan pasang di rumah, dari beli body, mother board, RAM, Processer, hard disk, monitor and all item sampai la dia jadik personal PC.

iklan jap..klik la sekali

Aku beli mouse RM5 inggit jer dan Keyboard dlm RM10..hehe..punyalah murah, tapi kene pandai cari la kan..branded beb

balik rumah, bersungguh-sungguh kami pasang, Budget kami tuk setup PC ni dlm RM1500 sahaja, puas la aku membodek..semua saleman yg ada kat situ..haha, serius, smpai ade yg ckp "mana bole untung maa..."..abis tu nk buat mcm mana, of coz la kat PC fair kita nk harga yg murah kan.. dan barang berkualiti..

Body PC ni harga dlm RM120, mahal skit sebab ade fan kat tepi tu
dan fan tu, ader LED lamp yg banyak color..kira fancy la kan
pastu ader temp. monitoring kat depan tuu


Masa ni monitor LCD ni mahal skit, dlm RM500 gak, tapi puas la aku bodek ngan mamat salesman tu, dpt gak RM475..haha..macih la..tapi skrg ni murah dah monitor ni, kalau 2nd hand pon 2 ratus lebey dpt dah..

ni la monitor yg di beli..brand samsung

Nampaknya, PC ni akan bertukar tangan esok, aku let go PC ni dlm RM950..itupun ek Ady dah cakap nk beli Ipad dgn duit ni..hmmmm...ok lah gak, mana-manalah kan, simpan pun berabuk jer, bila ada org nk baik jual jer, sblm jadi apa2 kat PC ni...


bukak cover beru la nmpk skit isi dlm..haha

esok pagi -pagi kene pegi rumah member tu untuk set up PC ni, dia tak berapa nk paham sgt pasal PC ni..hehe, takpe..slow-slow beb, ok lah sabtu ni banyak sangat jemputan dari kenduri bertunang smpaila ke dinner member nk berhenti keje..hope smua berjalan dgn lancar.. insyaAllah..

P/s : sronok tenet laju skrg .. haha, jgn jeles,
beruk band blum potong lagi, bila lah nk potong ni..bayar pree je ni..


sila la klik lagikk



9 comments:

Syafiq Rosli said...

wah bli baru eh..:)

MamaYatie said...

wahhh bestnya....bahagia idup tenet laju kan..berdesup2 jer

Norfa said...

sama lah cm saya kak.. daripada rosak sbb xpakai baik jual pada yg memerlukan

SHAFIDA said...

wah...dahtu skrg on9 pakai lappy ker?

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

dah clic hb awak tau

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

wahhhhhhhh bestnye dapat post pakai iphone..iphone4??

Iela Fazielah said...

bestnyer org terror komputer ni.. ila komputer rosak terus blur xtau nak buat pe.. nak antar repair sure mkn by rm... simpan jelah

kakyong said...

kalo jrg guna, selalu tu online guna apa? kat ofis jer ke online.. ;)

shafida said...

dtg lagi..hik hik hik...boringnyer mlm nih