Thursday, February 10, 2011

Bagaimana nak selamatkan diri dari serangan jantung ketika berseorangan??

Assalam'mualaikum



Pernah tak korang terpikir, andai kata kita berdepan dengan keadaan sedemikian??
so lets sharing its together beb..
lately ni, banyak sangat kes serangan jantung, hope this entri can give us some information.



Andaikan pada 6:15 pm, anda memandu pulang (tentu sekali seorang diri)
selepas kesukaran luarbiasa di tempat kerja. Anda benar2 letih dan kecewa……

Tiba2 anda mengalami kesakitan teruk di dada dan mula merebak hingga lengan dan tulang rahang. Ketika itu anda
berada hanya 5 km saja dari hospital terdekat, malangnya anda tak pasti samada sempat sampai di sana atau tidak

Anda juga telah dilatih melakukan CPR, tetapi tidak diajar
bagaimana hendak melakukannya pada diri sendiri


BAGAIMANA NAK SELAMATKAN DIRI DARI SERANGAN JANTUNG KETIKA KESEORANGAN?
Kebanyakan orang sedang bersendirian ketika serangan jantung. Tanpa bantuan, seseorang yang degupan
jantungnya tidak stabil akan mula pitam, hanya 10 saat sahaja sebelum tidak sedarkan diri.

WHAT TO DO??

JAWAPANNYA:
Jangan panik, sebaliknya batuk lah berulangkali dengan kuat dan bersungguh2. Tarik nafas dalam2 sebelum batuk, dan
batuk sedalam2 dan sepanjang2nya seperti hendak mengeluarkan kahak dari jauh dalam dada. Tarikan nafas dan batuk
perlu di ulang tiap 2 saat tanpa henti hinggalah bantuan tiba, atau sehingga degupan jantung kembali normal

Tarikan nafas yang dalam memberikan oksigen kepada paru2 manakala pergerakan dari batuk akan menekan
jantung seterusnya mengekalkan peredaran darah. Himpitan dan tekanan pada jantung juga membantu
mengembalikan degupan yang normal.Dengan cara ini mangsa serangan jantung sempat ke hospital

BE A FRIEND AND PLEASE SEND THIS ARTICLE TO AS MANY FRIENDS AS POSSIBLE
Ia mungkin membantu menyelamatkan nyawa mereka. Jangan sangka anda bebas dari
serangan jantung hanya kerana umur anda kurang dari 25 atau 30 tahun. Hari ini,
disebabkan perubahan gaya hidup, serangan jantung tidak mengira umur.

maklumat lebih lanjut ada DISINI

P/s : Ajal dan maut di tangan Allah s.w.t , semoga segala urusaan dipermudahkannya..InsyaAllah
sesungguhnya Allah maha mengetahui


nurkilan dari


7 comments:

Hanis Azla said...

terima kasih untuk entry yg baik ini..

..m@m@ T0meLL.. said...

info yg berguna,tq ya

rina a.k.a jaijina said...

mekasehlah sudi share info ni..mmg skang ni ramai yg mude² dah kene sakit jantung..kite yg sihat ni kenelah hati² kan..

ardinihumaira said...

rupanya batuk dapat menyelamatkan nyawa pesakit, SUbhanAllah..

touya said...

nak kena practice nie... uhuk ! uhuk !

ashra said...

salam aisha.
thanks atas takziah diberi tuk saya.

salam persahabatan dr saya juga ya....

~najwa~ said...

izinkan menambah ye tuan rumah ;)

saya jumpa yg paling muda dpt serangan jantung age 25, but heavy smoker.

saya selalu bgtau patient;

ada 4 kebarangkalian utk heart attack-

1. akan meninggal di rumah
2. meninggal dalam perjalanan ke hospital
3. berjaya sampai ke hospital - tapi meninggal juga
4. selamat dan sihat



jadi, encik yg selamat ni, masih mau merokok ka?

#apapun, ajal maut ditangan Tuhan, bukan doktor yg tentukan ;)