Wednesday, February 02, 2011

[Terkini] Krisis Di Mesir Keadaan Sebenar Pelajar Malaysia @NajibRazak



Assalam'mualaikum

entri khidmat masyarakat, rasanya ramai yang dah tau situasi di negara MESIR, banyak blog yg dah perkatakan tentang cerita-cerita student Malaysia atau warga malaysia di sana, dan sebagai warga malaysia yg prihatin, marilah kita sama- sama mendoakan yg terbaik utk semua yg berada disana, moga di jauhkan dari bala bencana..Amin




kat sini adalah sedikit tulisan dari pelajar di Mesir


Salam Ariff, saya Nadia, a student in Egypt.

Ariff, kini saya berada di Malaysia kerana pulang untuk winter break, but when I got home, the condition in Egypt somehow got worse about the Hosni Mubarak thingy. Ramai yang sangka keadaan kat sana adalah okay, mengikut kata Jabatan Penuntut Kaherah Mesir dan Kedutaan Malaysia di sana, but there are parts that they don’t know:

Di tempat saya Mansoura, people got killed on the streets, houses are getting robbed and they are aiming to attack Malaysian students. There are about 6000 prisoners on the streets! Pelajar kita di Alexandria dirogol, airport dibakar dan anggota polis tidak lagi menjalankan tugas mereka.

Kita memohon supaya kerajaan Malaysia memandang serius hal ini. Bukan sahaja di Mansoura, malah di seluruh Mesir keselamatan rakyat kita terancam.

Segala update berkenaan keadaan di sana boleh dibaca melalui blog Krisis Mesir, Nasib Pelajar Kita

Jika ada cadangan di luar sana untuk membantu kami mendapatkan perhatian kerajaan Malaysia, sila hubungi Nurul Nadia Binti Md Zin di 017-3193923

Atau melalui:
Facebook: Nuvul Nadiva Dizavch
Twitter: DyyaDizarch
Blog: Nadia-ism
YM: nadia_mdzin2001@yahoo.com

Please let all Malaysians know about this. I will do the same but I need your help too especially to all the bloggers out there. May Allah save our citizens there.

- Nadia

So what can you do now?

  1. Kalau ada Twitter, retweet this. Aku sengaja mention @NajibRazak dalam tajuk entri supaya everytime orang retweet, akan automatically mention nama dia. Click the retweet button. Lagi banyak, lagi bagus. It show’s that things are really serious there and we care.
  2. Reblog this. Copy paste dan post dalam blog. Time ni memang aku galakkan sangat-sangat untuk korang copy paste.
  3. Share this on Facebook.

“Tolong Ingatkan @NajibRazak Nasib Rakyat Malaysia di Mesir”

p/s : takut siot sebab dengar ada student yg kene rogol dan rompak..Ya!Allah..tak boleh nk bayangkan..harap di jauhkan..

2 comments:

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

asben sy sib baek tolak tawaran ke sana tuk projek crude oil selama 3 bln.. yg kwn, asben die de kat sana.. punyala pening die br ni 3 ari takleh call, ym or else.. makan tak lalu, tido tak lena!.. moga2 semuanya selamat, amin!!!

[-suziey-] said...

tu la pasal..mmg gerun..haih..aku pn ngeri je baca brite ni sume..hanya Allah yg mampu selamatkan mereka disana..

ade hikmah disebalik kejadian ni..