Friday, March 18, 2011

Cacing 3 kilo dalam perut - MasyaAllah

Assalammualaikum

tadi pi lah blogwalking, baca lah entri2 dari blog yg aku blogwalking tu, tetiba..aku singgah ke blog http://kisah69.blogspot.com, dan terbacalah kisah cacing..mak datok punyalah ngeri dan geli..mak aiii..korang tengok dan bacalah sendiri ya..


Cerita nie berlaku tahun lepas (27/4/10),kejadian nie boleh dikatakan heboh satu indonesia.seorang kanak-kanak berumur dalam lingkungan 10 tahun mengadu kepada ayahnya bahawa beliau tidak boleh membuang air besar selama 4 hari.Pada ketika itu perut kanak-kanak ini susah kelihatan besar dan kembung,dengan segara ibubapanya menghantar kanak-kanak itu ke hospital.Doctor mensyaki dalam perut kanak itu mempunyai cacing gelang,setelah di timbang hampir 3 kg cacing didalam perut kanak tersebut

Macam mana nak bukti ke ? kalau nak

Jom Baca Lagi 

Pelik? nak tahu ka macam mana boleh terjadi ?

Sesiapa yang memegang tanah yang mempunyai telur Ascaris dan tidak mencuci tangan sebelum makan, akan terkena penyakit ini. Hanya dalam 21 hari, telur Ascaris akan matang.

Telur akan masuk ke salam saluran pencernaan dan akan menjadi larva pada usus manusia. Seterusnya menembus masuk ke pembulu darah. Kemudiannya akan beredar mengikut sistem peredaran seperti hati, jantung dan paru-paru. Pembiakan cacing ini akan terus berkembang di dalam usus manusia. Oleh itu jaga anak anda ketika bermain di pasir.
p/s : Ya Allah..minta dijauhkan lah perkara bergini dari keluarga aku...amin



21 comments:

eima said...

eeeeeuuuuuuuuuwwwwwwwwww
huhuhuu takutnye...
seyes takut....

tgk dlm house ari tu cacing pita 2.5 m... yg ni lagi menakutkan ...

huhu fahim asek tak sihat je .. aku belum lagi bg die mkn ubat cacing utk 2 thn bulan die ..huhu

Wansteddy Tales said...

Kesian anak ni... akak wan dlu penah keje kat jabatan org asli. pernah jumpa kes baby org asli mati sbb kecacingan. cacing smpi keluar kat mata dan rongga tubuh cam telinga hidung dan mulut. bb tu meninggal sbb xdpt nk bernafas dgn baik. pendek kata lemas. sedih tgknya.

Memo_Hazel said...

memo dah baca. memo kreditkan untok mama hariz. :)

Wan Hafisah Collection's said...

nak muntah rasanya..erk..

jaga kebersihan k..

btw, kalu sha nk beli kain, sila dtg ke FB saya,wan collection's.
cpt sblm habis. skrg ni dah tggl tak byk, cpt2.

Iela Fazielah said...

ya allah... takut n geli..
irfan n syafiqah suka main kat tanah.. kat rmh ila kan org bz buat contruction...so tanah selonggok kat dpn rmh.. ila mmg risau diaorg main tanah tu n pastikan diaorg basuh tgn bersih2.. tp still takut jugak kot diaorg termkn b4 basuh tangan.. mintak2 jauhkanlah..amin

syeRAWRR bieber said...

takutnya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nurul Ashikin said...

takutnyer. terkejut gak bca cite nie. same2 kite kena jga kebersihan dri.

Fieza79 said...

ee geli nya..tkleh tgk lama2 rasa cam nak uwekkk...aduss...

zahidah dihaz said...

ya allah..gelinya...nak termuntah pun ada tengok cacing tu...huhuhuhuhu


New Entry: Hadiah sudah dipost

Adyshariz said...

haha..korang geli kan..aku lagikk geli..kesian betui budak tuu

kakyong said...

aaahhh.. takutnya... tak habsi2 lagi citer cacing aisha ni.... ngeri...

kakyong scroll laju2....

jemput join contest Aksi si Cilik Berbasikal

Plain Jane said...

uishhhhh. pena dgr juga jugak cte cmni, kat mesia. dorang kata panjang cacing tu mcm tinggi bagunan 3 tingkt.

Lelord said...

penah tgk video ni..adehhh cian plus geli-geleman

Madam Pam said...

nasib baik dah bg iffah mkn ubt cacing..kita bleh tengok tanda2 kalau ank kita ada cacing. antaranya
:1. tido menongeng
2. x selera mkn
3. perut buncit

missrivebell mumun said...

spagheti kah itu??..
errkk tidak!! ianya cacing!!
*uwek muntah hijau*

sall said...

sgt takut. Terbantut selera makn aku.

apik pehe said...

mak aih..besarnyer..

Farra Dhelina said...

ee ya allh..ngerinya!! geli nyaaa...mcm mee pun ye kan!

..m@m@ T0meLL.. said...

nasib la nampak cam mee so wat2 x geli jek tp tetap meremang bulu tengkuk ni,nk muntah pon ade gak ni

digital kelok said...

peh.. cacing dalam perot!!

cikpuanhady said...

huhu..ni yang buat nak cari ubat cacing segera ni..

Jom skodeng :Notre Belle Histoire

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini