Thursday, March 03, 2011

Pernah ker Korang makan ubat CACING??

Assalammualaikum

korang penah makan ubat cacing tak? kalau takat masa umor kecik-kecik dulu, aku pon selalu makan gak, Korang tau tak ubat cacing yg kita makan pada zaman kita dulu-dulu hanya matikan cacing !! , pastu bila cacing tu dah mati, dia akan keluar ikut saluran najis.. sekor - sekor la keluar..ikut turn..korang penah kene??? aku PENAHHHH

aku ader gak pengalaman ngan cacing..fobia beb.. bila dah fobia, aku selalu ajak mak aku pi berak sama-sama, sebab takut cacing keluar lagikk, masa tu umo aku 7 atau 8 thn rasanya..nangis aku kat toilet, sebab cacing tu dok bergayut kat sini..ahakkk..nangis meroyan aku kat situ..last-last..aku FOBIA sampai umor 12 tahun,nasib baik mak aku punya tahap kesabaran ya amat tinggi, Ni yg lagik sayang kat makkk ni.. muahh skali tuk bonda tercinta..

korang tau tak cacing tu ader 3 jenis?

1) Cacing Gelang
2) Cacing Cemeti
3) Cacing Kerawit

Antara tanda - tanda cacing - cacing nih mengganas dalam badan kita ialah :-
1) Cacing keluar melalui lubang najis ataupun ada cacing pada najis.
2) Kegatalan yang sangat gatal di bahagian dubur.
3) Sakit perut, cirit - birit atau lemah badan.
4) Tiada selera makan.
5) Kurang berat badan walaupun selalu makan banyak.
6) Alahan dan sebagainya.

Jadi, untuk mengelakkan setiap cacing - cacing nih dari terus bermahajarela dalam badan kita maka dinasihatkan agar :-
1) Jumpa doktor atau beli ubat cacing.
2) Pastikan kuku dipotong pendek. 
3) Mengamalkan cara pembersihan sayur yang betul.
4) Mengamalkan cara memasak daging yang betul.
5) Pastikan tidak berkaki ayam apabila keluar daripada rumah.
6) Amalkan membasuh tangan seperti yang disarankan di televisyen walaupun kelihatan seperti membazir air. Hehehe! Pastikan membasuh tangan sebelum makan dan juga selepas membuang air besar sebersih - bersihnya.
7) Jangan lupa juga untuk sentiasa membersihkan badan dan mencuci punggung anda untuk menghilangkan telur cacing yang masih ada dan bakal ada.


ubat cacing yang berjaya menarik perhatian aku adalah  ZENTEL. tulis kat situ mampu membunuh cacing didalam perut hanya dengan satu dos.  Harga dalam rm 7.++ dua dose.
aiseymen..berani ker aku nak makan..sebab doc cakap setahun kene makan 2 kali baru takde cacing dok berjoget dalam usus perut..!! seyes ker...ahak..ahaksss...tatutt nyaaa..



ni lah lagik satu buat aku feninnn..si kecik ni pon dah kene try makan ubat cacing bile dia cukup umo 2 tahun, bukan aper!! sebagai langkah berjaga - jaga tuk tumbesaran dia..kan cacing boleh membantutkan tumbesaran budak - budak..

p/s : korang ader ke pengalaman cam aku..share skit


5 comments:

iza said...

As salam..
kata orang, kalau ada cacing masa kecil2, bila besar akan ada masalah buasir terutamanya selepas bersalin..

kakyong said...

kecik2 dulu penah juga kena cacing.. eeeiii part cacing gelang tu yg tak tahan... memang jd takut nak berak...


n3 penghargaan utk aisha

Rezeki GA di awal bulan Mar 2011

Em's Family said...

i tak pernah ade, tapi dulu i punye cousin banyak gile cacing dalam perut dia. punce dia, tak sure lah ni doktor cakap ke atau mak i saje2 bukak cerite nak takut kan i mase kecik2.. minum coke banyak sangat (which is memang i punye cousin tu kuat minum coke pun)

Zaidah said...

gelinyer....ade cacing pita tak...part yang kena masak daging bebetul tu memang perlu sesangat sebab cacing nie memang susah nak mati...

cikpuanhady said...

tak silap ubat cacing skang tak mcm dulu, cacing keluar tak sekor-sekor dah..dia dah lumat..

Jom skodeng :Notre Belle Histoire

Jom skodeng :Nak cari handbag LV, Longchamp, souvenir? Meh klik sini