Tuesday, April 12, 2011

Ada Lagi yg kena.. RM5,000 lesap bahana e-mel

Assalammualaikum

banyak sangat email scam yg disend oleh pengirim yg tidak di kenali, banyak betul penipu yg ada kat dunia ni skrg, semuanya tergila-gilakan duit.. terbaru kes Ayu yg disiarkan dlm akbar mengatakan wang simpanan nya LESAP lepas bukak email yg di kirim pada mail box..dia hanya ikut arahan link tersebut dan mengatakan website tersebut sama seperti lama web bank yg biasa di masuki...

dasat sungguh penyamun skrg ni, tak dpat cara kasar, diorang guna cara IT pulak..hari tu baru jer MZ mention yg adik dia pon kene mcm ni..dan sgt kesian pada sesiapa yg tak alert dgn masalah ni..


laporan polis yg dibuat

dan dlm sehari..ada lebih 20 email yg wajib deleted kat email aku,sebab semua tu SCAM..sorry la tak dpt tunjuk, sebab baru jer delete tadik..sangat bengang dan menyampah dgn email-email macm ni, senang2 jer  nk tipu org sekarang ni..

Teringat masa 4 tahun lepas, salah seorang kawan adik aku kene mcm ni, 8 ribu lesap beb, duit simpanan mak dgn ayah dia yg meniaga roti canai, abis mcm tu ajer..adeh..kesian tgk mak dia meraung tak sudah..masa tu tak pakai email  la, tapi pakai SMS....jahat betul org tu, kalau dpt ikat kat pokok rambutan sebulan, biar padan  muka gigit dik kerengga..hehehe

P/s : sila lah sebarkan kat semua, email jer kat kekawan opis dan mintak diorang panjangkan, Alhamdulillah aku dh tau perkara ni lama dulu...semuanya atas sebab SHARING is CARING



5 comments:

Wan Hafisah Collection's said...

aduhai jahat betul! makan duit org secara haram!!!!!!!!!!!!!!

Axie04 said...

plis la hati2
klu nak xccess akaun bank melalui internet jagan la kat opis
sangat bahaya
then klu ade mail dari sender yang x kenal x yah la dok rajin layan
delete je la

Nana said...

kenapa orang masih tak beringat?
kan maybank dah pesan
jgn klik apa2 link melalui email
kesian juga kdg2
dgn mangsa2 ni

Mama Zharfan said...

sebijik yg mcm adik me kena..setakat report polis ajerlah, duit tu memang tak dpt balik :(

nur_eimi said...

tu la..byk gak dlm spam tu..hari2 masuk..hari2 gak nak kene delate..