Friday, March 11, 2011

Trailer-filem-hikayat-merong-mahawangsa

Assalammualaikum

citer filem Hikayat merong mahawangsa, telah keluar kat panggung wayang semalam 10 Mac 2011, so..kepada semua rakan2 jom la support filem anak melayu, masa tgok preview filem ni..memang citer ni boleh saing hollywood laa..syabat tuk kalian, hope boleh pegi juta-juta la lepas ni

jom layan picture belakang tadbir filem Hikayat merong mahawangsa
kredit tuk ohbulan.com

Mengisahkan Empayar Rom ketika itu dibawah pemerintahan Hadrian sementara di negara China, Dinasti Han merupakan sebuah empayar yang kuat dan telah memperluaskan pemerintahannya ke negara Asia Tengah.
Sewaktu angkatan Rom sedang membaik pulih kapal mereka di Goa, mereka meminta pertolongan Merong Mahawangsa mengiringi Putera Rom ke Langkasuka (dikatakan terletak di utara Malaysia) untuk berkahwin dengan seorang Puteri China yang cantik dari Dinasti Han.
Bagaimanapun, puak lanun dari Geruda mempunyai perancangan yang berbeza. Mereka memutuskan untuk menculik Puteri China dan menjadikannya sebagai tebusan.
Di hujung pengairan Selat Melaka, Merong Mahawangsa dan angkatannya diserang oleh Geruda. Dapatkah Merong Mahawangsa menyelamatkan Puteri China dan menyatukan baginda dengan Putera Rom bagi sebuah perkahwinan yang menemukan dua tamadun besar dari negara Timur dan Barat?

p/s : tahniah mama tomell sebab dpt hadiah saguhati semalam, dan buat mama dhia..i'm sooorry dear, takde rezeki awak laa..next contest join lagi tau..mana tau insyaAllah rezeki mama dhia lagi..

3 comments:

eima said...

nampak cam cite epik yg best kan .. cam the gladiator gitu ...

Fieza79 said...

mcm best je kan..nk tgu ada org taja tiket free...hehe

ardinihumaira said...

teringin d ni nak tengok filem ni :)